Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Μαχαιριές δέχθηκε μετανάστης εργάτης σε βενζινάδικο ενώ προσπαθούσαν να τον ληστέψουν. Ο εργοδότης αρνείται να δηλώσει εργατικό ατύχημα!

Πρωτομαγιά και τα εργασιακά δικαιώματα δοκιμάζονται σκληρά για ακόμα μια φορά. Το περιστατικό στην Καλλιθέα, σε ένα βενζινάδικο, σοκάρει. Η ζωή ενός μετανάστη εργάτη, του Φιάζ Μοχάμεντ, μπήκε σε κίνδυνο την Κυριακή 23 Απριλίου, όταν ένα άτομο επιχείρησε να του αποσπάσει τα χρήματα της επιχείρησης από τις εισπράξεις.

Σύμφωνα με την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό το περιστατικό συνέβη γύρω στις 22.00 όταν ένα άτομο ήρθε και ζήτησε νερό αλλά έφυγε. Ξαναγύρισε μόλις ο Φιάζ έβαλε βενζίνη σε αυτοκίνητο, πήρε τα λεφτά από τον πελάτη τα οποία έβαλε μέσα στο πορτοφόλι στην μέση του. Τότε, το άτομο που προηγουμένως ζήτησε νερό έτρεξε και του έβαλε ένα μεγάλο κουζινομάχαιρο στο λαιμό και του είπε: «βγάλε όλα τα λεφτά που έχεις».Ο Φιάζ ψύχραιμος αντιστάθηκε, κατέληξε με πολλαπλές μαχαιριές αλλά ακινητοποίησε τον δράστη.

Η Αστυνομία έφτασε αρκετά γρήγορα και συνέλαβε τον επίδοξο ληστή ο οποίος όμως είχε καταφέρει σοβαρά πλήγματα στον Φιάζ. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ που τον μετέφερε στο ΚΑΤ, όπου του έκαναν αρκετά ράμματα για να κλείσουν οι πληγές από τις μαχαιριές τόσο στην κομμένη στο εσωτερικό παλάμη και όσο και στο πόδι. Παρέμεινε στο ΚΑΤ μέχρι την Τετάρτη 27 Απριλίου οπότε και πήρε εξιτήριο.

«Η συνέχεια όμως για τον εργάτη, τον οποίο η επιχείρηση ασφάλιζε μόνο για τέσσερις ώρες ενώ εργάζονταν δώδεκα είναι τραγική, αφού ο εργοδότης του αρνείται να δηλώσει το εργατικό ατύχημα ενώ ζήτησε από τον παθόντα να μην προχωρήσει σε καταγγελίες στην Αστυνομία σε βάρος του δράστη!», ανέφερε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, υποψήφιος βουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Α ' Αθήνας.

Το σοβαρό περιστατικό οδηγεί τον υποψήφιο βουλευτή να δηλώνει πως «είναι καιρός και στα βενζινάδικα να μπει ο συνδικαλισμός, να οργανωθούν όλοι οι εργάτες σε σωματεία, να δώσουν ενωμένοι τη μάχη για την κατοχύρωση συλλογικών συμβάσεων εργασίας» και υπενθυμίζει πως το περιστατικό στην Καλλιθέα δεν είναι το μοναδικό καθώς «το ίδιο διάστημα έχουμε την εργατική τάξη στην κτηνοτροφία να βρίσκεται αντιμέτωπη με συνθήκες όπου κυριαρχεί επίσης η  μαύρη και ανασφάλιστη εργασία  ενώ αν είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά καταλήγουν να  είναι όμηροι στην ασυδοσία του κάθε αφεντικού που τους απειλεί με την Αστυνομία». Αυτή είναι η περίπτωση του Σατζάτ Αλί, εργάτη σε φάρμα με αγελάδες, όπου «το αφεντικό τον χτυπά με ρόπαλο στο κεφάλι και στο σώμα διότι ήθελε να πληρωθεί τα δεδουλευμένα αλλά το αφεντικό του φέρθηκε σύμφωνα με τις παραδόσεις της Μανωλάδας».

Ο Π. Κωνσταντίνου επισημαίνει πως δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά αλλά «συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ. που δολοφονεί πρόσφυγες στον Έβρο και το Αιγαίο, με φράχτες και επαναπροωθήσεις (...)» και διαπιστώνει μεταξύ άλλων πως η αριστερά και τα συνδικάτα χρειάζεται να πούν δυνατά και καθαρά: «νομιμοποιήστε τώρα όλους τους μετανάστες, ανοίξτε τα σύνορα, κλείστε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης» και «να αγωνιστούν για την ταξική ενότητα των εργατών ενάντια στο κεφάλαιο».

Η ΚΕΕΡΦΑ με τη σειρά της καλεί τα συνδικάτα «να στηρίξουν τον Φιάζ Μοχάμεντ και να οργανώσουν στις γραμμές τους όλους τους εργαζόμενους στα βενζινάδικα, ντόπιους και μετανάστες. Να καταπολεμήσουν την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία (...)» καθώς «οι ζωές όλων των εργατών, ντόπιων και μεταναστών, μετράνε» απαιτώντας η εργασία τους να «είναι με πλήρη και ίσα δικαιώματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου